Golvets historia – från sten i grottan till laminat under soffan

Golvets historia – från sten i grottan till laminat under soffan

Vad är egentligen ett golv? Från början var det stenen i grottan och den trampade leran i hyddan. Det vi gick på var vårt golv.

Långsamt utvecklades både vi människor och våra golv. Hemmen fick träplankor och slipade stengolv. I 1700-talets herrgårdsbyggnader, i såväl Skandinavien som resten av Europa, började man måla trägolven med linoljefärg. Obehandlade trägolv, skurgolv, som fanns i var mans hem var vanliga ändå in på 1900-talet. Parkettgolv kan ha förekommit redan under medeltiden. I finare hus var det populärt att lägga in parkett med fiskbensmönster eller andra mer komplicerade mönster.

Såväl sten som trä är två material som fortfarande är populära i våra hem, inte minst i Skandinavien, men nu finns det samtidigt så mycket mer att välja bland.

Utvecklingen tar fart på 1900-talet

Linoleum tillverkades redan i 1860-talets England, men den stora utvecklingen inom golv skedde först på 1900-talet. Med de industriella framstegen fick vi nu golv i plast, gummi, textil och laminat.

Under mitten av 50-talet dominerades golvmarknaden av trä och linoleum. Anledningen var helt enkelt att det i princip bara var dessa alternativ som fanns tillgängliga. Linoleum hade dock redan börjat sjunka och istället fanns det ett ökande intresse för plastgolv. Textila golv blev också alltmer populära.

Laminatgolv revolutionerade marknaden

1977 kom idén till laminatgolvet som skulle komma att revolutionera golvmarknaden. Produkten introducerades 1979 och var ett golv som inte enbart var avsett för hemmet utan även klarade av påfrestningarna i kommersiella miljöer. Med den utveckling av kvalité och design som skett sedan 1977 kan det nu vara svårt att se skillnad mellan ett trägolv och ett laminatgolv. Massiva parkettgolv har dessutom idag i stor utsträckning ersatts av lamell- och laminatgolv.

Vilka golv är populära idag?

I början av 2000-talet var det en tydlig ökning av trä- och laminatgolv på bekostnad av plast, textil och övriga material. Nu ser man också en stark industriell trend där betong är framträdande.

Med Pergos nya kollektion av vinylgolv, som till viss del är ett plastmaterial, kan vi också konstatera att vi upplever en ”revinylution”. Vinylgolvet är idag inte bara snyggt utan ger ett naturligt uttryck i både utseende och känsla – och fortsätter att vara ett slitstarkt golv som tål påfrestningar.

Vill du läsa mer om golvens utveckling och historia rekommenderar vi denna uppsats från Örebro Universitet.


A Visual History of Flooring Across The World

From Visually.

Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2016-06-02
2016-04-28
Top