Fem tips för hemmafixaren

När du ska göra om hemma kan det lätt bli kaos. Följ våra praktiska tips för enklare renovering.

1. Planera och gör en budget

För att inte kostnaderna ska springa iväg okontrollerat är det bra att i förväg tänka igenom allt noga och göra upp en budget. Bestäm vem som ska göra vad: ska du göra allt själv eller ska du ta hjälp med en del? Skriv en lista och följ den. Gör också en tidsplan som du försöker hålla, och glöm inte att räkna in leveranstider för material – kolla upp när dina material kommer, det kan ofta ta längre tid än man trott.

2. Gör ett rum i taget

Om du ska göra förändringar i flera rum så är det bäst att jobba med ett rum i taget för att undvika kaos i hela hemmet samtidigt. Det är lätt att bli entusiastisk i början och starta på flera ställen samtidigt, men det är inte så praktiskt. Gör färdigt ett projekt innan du börjar på nästa.

3. Ett nytt golv kan förändra hela rummets utseende

Att lägga ett nytt golv är ett enkelt knep för att renovera ett rum, och det skapar dessutom ett ökat värde på din bostad. Om du väljer ett klickgolv från Pergo behöver du inte heller spendera mycket dyrbar fritid på att lägga golv.

I många fall behöver du inte ens ta bort det gamla golvet, utan kan lägga det nya ovanpå! Du måste dock förbereda undergolvet noga – läs mer här.

Att välja det perfekta golvet kanske inte är helt lätt, men här kan du få hjälp att välja rätt golv för varje rum.Pergo hastighetstävling

Vad går fortast? Lägga ett Pergo-golv eller...

Lära en papegoja säga Pergo?

Sträcktitta på en hel säsong?

Lösa ett 500-bitars pussel?4. Lite färg kan göra underverk

Att kombinera färger på golv, väggar och tak kan göra stor skillnad i ett rum. Upptäck vad du kan uppnå med några olika sammansättningar här.

5. Ljussättning är allt

Glöm inte att tänka på ljussättningen! Ett misstag att undvika är att bara använda en enda stark ljuskälla – använd hellre flera små lampor placerade på olika höjd. För många infällda spotlights i taket kan också ge för starkt ljus, beroende på vilket rum det handlar om. Det passar bättre i funktionella rum som badrum och klädkammare än i vardagsrummet. Det är istället en god idé att köpa dimmers till lamporna så att du kan anpassa ljusstyrka efter tillfälle.

Releterade artiklar

2015-12-01

Välj rätt golv till rummet

2016-05-09

Guide till att välja golv

2017-07-11

Byta golv – en checklista

Top

SCHEMALAGT UNDERHÅLL

Vi kommer att genomföra schemalagt underhållsarbete av vår webbplats mellan söndagen den 16 juni klockan 10.00 (CET) och tisdagen den 18 juni klocka 09.00 (CET).

Under denna tidsperiod kommer det inte vara möjligt att beställa prover via Internet. Vi ber om ursäkt för olägenheten och tackar för ert tålamod.