Ek är förstavalet för parkett och whisky

Ek är förstavalet för parkett och whisky

Hur kommer det sig att man använder samma träslag både för att lagra vin och whisky och för att tillverka de populäraste golven? Förklaringen ligger i såväl tradition som funktion.

Ek har varit det träslag som vin- och whiskytillverkare allra helst har valt för att lagra sina ädla drycker i 2 000 år. Numera finns det till och med inskrivet i skotsk lag att det måste vara just ek i tunnorna för att drycken ska få kallas whisky. Och eftersom ek avger så mycket smak till ett vin har man i vissa delar av världen börjat lägga i ekstavar och lagra på stålfat för att få samma effekt till lägre kostnad.

Ekfat tåligt och slitstarkt

Whisky lagras i allmänhet på begagnade sherry- eller bourbonfat under åtminstone en viss tid av sin lagring. Amerikansk bourbon däremot lagras alltid på nya ekfat och därför säljs de amerikanska faten till tillverkare av andra drycker, såsom whisky.

Anledningen till att man började använda ek är inte helt klarlagd, men sannolikt handlar det om att tillgången på ek var och är god och stabil. Det troligaste är att man provat sig fram och funnit att ekens smakpåverkan varit positiv och fortsatt på den banan. Ett ekfat är också tåligt och slitstarkt. Det är inte ovanligt att ett och samma fat kan användas uppemot 100 år för lagring av olika drycker.

Ek populärt golvslag i Skandinavien

Ek är också det populäraste valet av golvslag i Skandinavien, oavsett om man väljer lamellparkett, massivt trä eller fanergolv. Ek är ett träslag som passar väl in i den skandinaviska inredningsstilen och går att variera i oändlighet med olika typer av infärgningar och behandlingar.

Ek är också ett träslag som det finns god tillgång till i vår del av världen. I Skandinavien beror det till viss del på den svenske kungen Gustav Vasa. På 1500-talet, då han levde, var ek det material som användes i krigsfartygen. Så han beordrade stora planteringar av det träslaget, vilket vi kan vara tacksamma för än idag. Ek är ett motståndskraftigt och medelsegt virke som är både hårt och ganska tungt. Det har länge varit populärt till exempelvis möbler och just båtar tack vara sina egenskaper som gör att det klarar utsatta miljöer.

Ek är också ett tåligt och slitstarkt träslag, vilket gör att det lämpar sig perfekt för golv. Ekparkettens styrka i kombination med Pergos parkettkonstruktion och patenterade ytskiktsbehandling gör det dessutom utmärkt att kombinera med vin och whisky.

Hitta närmsta återförsäljare > Ange stad eller postnummer |
Relaterade artiklar
2017-07-30
Top